Pogosta vprašanja in odgovori

Domov : 

Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori

V nadaljevanju si lahko preberete odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli v Društvu za preprečevenje možganski in žilnih bolezni.

V: Zadnje čase sem fizično in psihično čisto na tleh. Jemljem Propranolol (hašimoto tiroiditis, ščitnični hormoni normalnih vrednosti), Lexaurin, zadnjih 6 tednov pa tudi Cipramil. Pred 5 leti so mi s CT pregledom ugotovili atrofijo možgan, neznanega izvora. Prosim odgovorite mi na vprašanje, na kaj lahko ta diagnoza vpliva. Ali morda lahko povzroči napade, podobne paničnim, ali lahko vpliva na psiho! Stara sem 54 let in pod močnim stresom!

O: Glede na vaše simptome gre za psihične motnje v smislu depresivne simptomatike. Atrofija možganov dokazana s CT preiskavo sama po sebi ne pomeni nič. Vrednotimo jo šele skupaj s klinično sliko demence ali kakšne druge degenerativne možganske bolezni. Takšnih simptomov vi ne navajate. Svetujem vam zdravljenje anksiozno depresivne simptomatike pri psihiatru.

V: Že nekaj let imam težave z glavobolom. Imam občutek polne glave, napetosti, nekakšnega pritiska v glavi. Zadnje čase pa se mi vse pogosteje pojavljajo tudi omotice, "hitre vrtoglavice". Težave se mi še poslabšajo, kadar je prisoten tudi stres. Imam tudi težave z vratno hrbtenico (degenerativne spremembe), imam skoliozo, vsakodnevno delo pa opravljam predvsem v sedečem položaju.

O: Svetujem protistresno zdravljenje: vaje za relaksacijo, rekreacija, konjički, ki vam dajejo zadovoljstvo, pozitivno razmišljanje, primerno ležišče, ... Od zdravil svetujem Amyzol 10 mg zvečer, odmerek pa po 14 dneh povečajte na 25 mg. Lahko ga povišate še na 50 mg zvečer ali dodate Neurontin 3 x 100 mg. Tudi Neurontin lahko po 2 tednih povišate na 3 x 300 mg. Ob tem je pomembno, da jemljete čim manj zdravil proti bolečinam, Xanax pa vzamete le občasno. Zdravljenje z zdravili naj traja vsaj 6 mesecev, če je bolečina že kronična. Pomaga tudi zdravljenje z akupunkturo ali avtogeni trening.

V: Stara sem 25 let in se mi 14 dni pojavlja vrtoglavica, ki me spremlja skozi ves dan. Začelo se je med vožnjo v avtomobilu, ko sem imela občutek, da me je nekaj spreletelo od vrha glave pa vse do prstov obeh rok. Od takrat se mi pojavljajo vrtoglavice, ki jih spremlja občutek mravljincev v glavi (na vrhu glave). Ne gre za glavobol ampak kot nek pekoč občutek v glavi. Ponavadi imam tudi nizek pritisk (110/75 - 60), ki si ga pa sedaj nisem kontrolirala. Že par let ne uživam rdečega mesa in izdelkov iz le tega. Ali je možno, da sem slabokrvna?

O: Potrebno je pregledati krvno sliko, tako biokemične preiskave kot hemogram. Večkrat preverjajte krvni tlak. V kolikor so navedeni parametri v mejah normale in če težave še niso minile, je smiselno na pregled k nevrologu ali otologu.

V: Stara sem 41 let. Imam napade, ki se pričnejo kot tiščanje v žlički in se širijo v glavo. Takrat imam občutek vročine v glavi oziroma obrazu. Imam občutek, kot da sem že videla tisto, kar se mi sedaj dogaja. Taki napadi se mi javljajo 2 - 3 krat na teden. Pridejo sami od sebe in trajajo največ do ene minute. Zelo sem zaskrbljena, zato prosim za nasvet.

O: Imate parcialne kompleksne epileptične napade, zaradi česar potrebuje diagnostiko in ustrezno zdravljenje pri nevrologu, specialistu epileptologu. Ob ustreznem zdravljenju lahko težave povsem izginejo, zato se podvizajte.

V: Oče je star 65 let in ima kronične glavobole. Pred kratkim je opravil CT glave, ki je pokazal čudne kalcinacije v možganih. Osebni zdravnik mi je rekel, da to ni nič posebnega. Nisem povsem prepričana, zato vas sprašujem za nasvet.

O: Nabiranje kalcija v bazalnih ganglijih ali v horioidnem pleksusu ni bolezen, ki bi vplivala na očeta tako, da bi ga bilo potrebno operirati. Tudi sicer se ga ne da odstraniti iz možganskega tkiva, pa tudi posebnih težav naj ne bi povzročal.

V: Kako si lahko ob ustreznih zdravilih še sam pomaga bolnik s Parkinsonovo boleznijo? Katere so priporočljive vaje za ohranjanje kondicije (hoja, vaje za roke, morebiti tudi sobno kolo ...)? Koliko lahko sam prispeva k boljšemu fizičnemu (tudi nespečnost) in psihičnemu počutju (depresija)?

O: Vsakršno gibanje je pri tej bolezni toplo priporočljivo. Kadar so mišice še posebej trde, je priporočljivo izvajati vaje ob lahki in melodični glasbi. Glede zdravil se posvetujte z lečečim nevrologom, ki vam bo predpisal tudi ustrezen antidepresiv.

V: Star sem 29 let. Pred kratkim se mi je povesila leva polovica obraza. Groza me je bilo ko sem se pogledal v ogledalo. Šel sem v urgentno ambulanto k nevrologu. Pregledal me je in rekel, da to ni nič hudega in da se bo verjetno stanje popravilo. Kljub temu sem zelo zaskrbljen, saj so težave takšne kot so bile na začetku. Kaj lahko še naredim?

O: Okvara nervusa facialisa najpogosteje nastane zaradi vnetja, pogosto tudi zaradi okužbe z borelijo. So tudi drugi, vendar mnogo redkejši vzroki. V začetni fazi zdravimo okvaro z zdravili, določimo protitelesa na borelijo v krvi in če je test pozitiven, zdravimo z določenim antibiotikom. Pomembna je fizioterapija, lahko jemljemo tudi vitamine skupine B. Bolezen je lahko trdovratna in dolgotrajna. Če ni izboljšanja, pride v poštev tudi operativno zdravljenje oz. zdravljenje s toksinom botulina.

V: Sprašujem za sina, ki je star 16 let. Pred kratkim je imel hud glavobol. Bilo je zelo dramatično, saj je ob tem bruhal in se zelo slabo počutil. Sicer ima občasne lažje glavobole. Zadnje čase se mi zdi vase zaprt in molčeč. Če se pogovarjava o težavah se zelo razjezi in odide. Učiteljica mi je povedala, da pozablja domače naloge. V šoli je nemiren in občasno moteč. Ali menite, da ima moj sin migreno?

O: Iz vašega sestavka ni jasno, ali gre pri vašem sinu za pravo migreno. Glavobola niste opisali dovolj natančno. Smiselno je rešiti vprašalnik o migreni, ki ga dobite na naši spletni strani. Če boste ugotovili, da gre za migreno, se je smiselno prijaviti na nevrološki pregled, kjer mu bo zdravnik svetoval ustrezne ukrepe in zdravljenje. Natisnite tudi dnevnik glavobola, ki ga naj vaš sin skrbno vodi. Pokaže ga naj nevrologu. V dnevniku so navedeni tudi sprožilni dejavniki za glavobol, ki se jim naj izogiba.

V: Mati ima hude bolečine v levi roki. Težave so najhujše ponoči, ko se zbudi in hodi naokoli. Včasih poskusimo z Lekadolom, vendar ne pomaga. Zdi se mi, da so težave vedno hujše. Občasno navaja v tej roki tudi mravljince. Nas vse mamina težava zelo moti, saj se ponoči vsi zbujamo in izgubimo spanec. Kako bi mami pomagali?

O: Pri mami gre najverjetneje za sindrom zapestnega prehoda, to pomeni ukleščenje medianega živca v zapestni kanal. Potrebuje pregled pri nevrologu in elektromiografijo (EMG). Glede na stopnjo okvare se bo nevrolog odločil, ali potrebuje konzervativno zdravljenje ali operativni poseg.

V: Pred nekaj meseci so se mi pričeli javljati mravljinci v levi roki. Zaskrbljen sem, saj se mi težave javljajo povsem nepričakovano. Zelo je moteče, saj se mi to zgodi v družbi in tudi na sestankih s poslovnimi partnerji. Sicer bolečin nimam. Sem tudi telesno zelo dejaven. Ukvarjam se s tenisom in golfom. Ali je morda mravljinčenja posledica okvare živčevja?

O: Težko je odgovoriti na tako splošno vprašanje. Navadno mravljinčenje med različnim položajem telesa ne pomeni nič posebnega, najverjetneje pritisk na določen kožni živec. V kolikor bi se simptomatika slabšala, potrebujete pregled pri nevrologu!

V: Stara sem 78 let in že več let se mi tresejo roke. Zdi se mi, da je tresenje vse bolj izrazito. Moti me pri vsakdanjih opravili. Težave imam pri pisanju, pa tudi pri jedi stresam hrano. Če se umirim se tudi tresenje umiri. Pred dnevi sem gledala oddajo o Parkinsonovi bolezni. Povedali so, da je lahko tremor prvi znak te bolezni. Bojim se, da imam Parkinsonovo bolezen, saj bi to spremenilo moje življenje. Prosim, svetujte mi kaj lahko naredim.

O: Tremor, kot strokovno imenujemo tresenje, lahko zdravimo z različnimi zdravili. Najpreprostejši je blokator adrenergičnih receptorjev beta – Propranolol, ki ga odmerjamo 3 x 20 mg. Sicer pa je odvisno, kako bolnik zdravilo prenaša. Najbolje je, da ugotovi nevrolog, za kašne vrste tremor gre!

V: Oglašam se zaradi težav s spanjem. Ponoči se nenadoma zbudim ves prepoten. Žena je povedala, da ponoči kričim in krilim z rokami. Sam se tega seveda ne spomnim. Sedaj sem sicer pričel z redno telesno aktivnostjo. Zamenjal sem službo in zdi se, da se težave umirjajo. Sicer pa imam še nekoliko težave s spominom in zbranostjo pri delu. Ali so težave v zvezi s kakšnim resnim nevrološkim obolenjem?

O: V tem času ste težave gotovo že rešili. Sicer pa je najverjetneje šlo le za nočne more. V kolikor bi se simptomatika ponavljala, je potrebno izključiti epilepsijo!

V: Stara sem 18 let. Zaradi napadov, pri katerih so se javljali nehoteni gibi, sem obiskala antiepileptično ambulanto v Ljubljani. Zdravniki so mi postavili diagnozo mioklonična epilepsija. Dobila sem tudi zdravila. Zaenkrat nimam napadov. Bojim se, da se bodo napadi v starejših letih zopet javljali. O tem sem prebrala v časopisu. Kaj menite?

O: V kolikor je diagnoza že postavljena in je epilepsija redno in dobro vodena in zdravljena pri epileptologu, bolnica ne bo imela večjih težav z boleznijo v starejših letih.

V: Že nekaj časa sem zelo nerodna pri opravljanju kuhinjskih opravil. Zadnje čase mi vse leti iz rok. Včasih polijem vodo ali stresem hrano. Zdi se mi, da je vse huje. Mi lahko svetujete kaj lahko naredim?

O: Nerodnost ni bolezen. Kadar gre za motnje koordinacije, to je odmerjanja gibov, pomislimo na okvaro v malih možganih, kjer so centri za koordinacijo in ravnotežje.

V: Že nekaj časa sem v sledeči dilemi: na internetu sem prebral tri študije, ki zagovarjajo teorijo, po kateri naj bi Prozac (fluoxetine) po šestih urah od zaužitja MDMA (ali pogovorno Ecstasy) uspešno branil nevrotoksičnost razpadle zaužite substance in sproščenega presežka dopamina itd. Zanima me, ali ste s sledečimi ugotovitvami seznanjeni in ali je možno dobiti od zdravnika recept za Prozac, če jemlješ Ecstasy, glede na to, da ima pozitivne učinke pri obrambi živčnih celic? Sam jemljem Ecstasy zelo občasno; eno tabletko na štiri mesece. Kljub temu me nekatere nedavne študije, ki raziskujejo področje dolgoročnih vplivov uživanja MDMA, močno skrbijo, saj kaže, da si serotinske zaloge nikoli popolnoma ne opomorejo, nekateri deli možganov pa ostanejo rahlo spremenjeni celo po več letih. Mar niso takšne posledice zadosten razlog, da ti zdravnik predpiše Prozac, pa čeprav so bili poskusi s slednjimi SSRI kemikalijami izvedeni le na podganah?

O: Vsako zdravilo mora imeti registrirane indikacije, ki so navedene na navodilu pacientu, ki je dodano v škatlo z zdravili. Če indikacije ni med preizkušenimi po vseh merilih FDA, vam zdravnik praviloma ne more predpisati zdravila!

V: Ali je možno na EEG-ju pasti v nezavest in kaj se v takem primeru pokaže na grafu?

O: Da, je možno, vendar ne namerno. Namerno izgubi človek zavest zelo težko. EEG bi motnjo zavesti registriral. Ker gre v vašem primeru za kolaps ali sinkopo, vam EEG-ja sploh ni potrebno opraviti, temveč testiranje avtonomnega živčevja - TAŽ (Ambulanta za TAŽ – UKC Ljubljana, V. nadstropje, KO za nevrologijo – samo z napotnico).

V: Ali je možno, da z različnimi razpoloženji (strah, jeza, živčnost, mirnost, veselje, žalost ...) med snemanjem vplivamo na rezultat EEG-ja?

O: Je možno!

V: Kaj se dejansko zgodi v glavi, ko padem v nezavest pri zdravniku zaradi strahu pred bolečino?

O: Stres povzroči avtonomno živčno motnjo, ki rezultira v nenadnem padcu krvnega tlaka in s tem izgubi zavesti. Ker imate težave pri zdravnikih, vam svetujem učenje avtogenega treninga in joge.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več