Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s srečanja MIGRENA 2022, Ljubljana, 28. januar 2022

Objavljeno dne: 14.02.2022

Ali si lahko predstavljamo, da so glavobolne motnje glede na stroške v svetu leta 2019 povzročile skoraj 47 milijonov let onesposobljenosti živečih z migreno? Še več, to enormno družbeno breme potegne za seboj prav tako veliko finančno breme za družbo kot celoto in za posameznike. Iz navedenega lahko sklepamo, da je migrena nevrološka motnja, ki ji je treba nameniti več pozornosti, saj osebe z migreno zaradi nje trpijo, pri nas kar 15% Slovencev. Ker stroka niti civilna družba za preprečevanje in ozaveščanje migrene še nista storili dovolj, smo organizatorji sklenili, da bo glavna tema letošnjega srečanja in publikacije Migrena 2022 namenjena preventivnemu zdravljenju migrene. K odločitvi je prispevalo dejstvo, da so se nedavno za preventivo migrene pojavila biološka zdravila, ki so prižgala dolgo pričakovano luč na koncu tunela trpečim z migreno.

Predlog slovenskega algoritma, ki je bil predstavljen na srečanju, temelji na biopsihosocialnem modelu in opredeljuje vse tri ravni zdravljenja v slovenskem zdravstvenem sistemu, kar vedno znova potrjuje tesno povezanost in medsebojno usklajenost, brez katere zdravljenje migrene v sodobnem času ni več mogoče.

Žal smo se tudi letos morali člani upravnega odbora Sekcije za glavobol – Združenja nevrologov pri Slovenskem zdravniškem društvu in organizacijskega odbora Migrena 2022 zediniti, da bomo srečanje Migrena 2020 izpeljali v virtualni obliki.

Poročilo srečanja MIGRENA 2022, Ljubljana, 28. januar 2022:

Srečanje se je pričelo s kratkim uvodnim nagovorom prim. prof. dr. Bojane Žvan, ki je povedala, da se je organizacijski odbor odločil, da bo srečanje potekalo, zaradi slabšanja epidemioloških razmer glede okužb s koronavirusom, v virtualni obliki. Pri tem je pri našem delu poudarila misel Steva Jobsa: »Tim medsebojno uravnoteži drug drugega zato je celota večja od vsote delov«. Sledil je nagovor akademičarke prof. dr. Vide Demarin, ambasadorke promocije zdravih možganov. Asist. dr. Matija Zupan je nato predstavil učbenik Migrena 2022, recenzentka publikacije prof. dr. Tanja Hojs Fabjan pa je podala njegovo strokovno oceno. Predsednik Sekcije za glavobol pri SZD, dr. Marjan Zaletel je ob otvoritvi na srečanje povabil vse prisotne k uspešnemu delu. Uspešno delo so srečanju zaželeli tudi naš tradicionalni gost prim. dr. Boris Cibic, ki je letos praznoval 100 letnico.

Srečanje je preko videokonference v živo spremljalo 271 zdravnikov, specialistov in specializantov različnih specialnosti, kot so nevrologi, zdravniki družinske in splošne medicine, psihiatri, anesteziologi, internisti in drugi ter farmacevti. Na srečanju je sodelovalo 6 farmacevtskih družb.

Z namenom izobraževanja strokovne javnosti je ob tej priliki Društvo MŽB izdalo učbenik MIGRENA 2022 v nakladi 200 izvodov v obliki E-knjige in na USB kartici. V učbeniku so zajeta vsa predavanja s strokovnega srečanja. Z namenom, da v Sloveniji ostane strokovna in učna sled, je Narodno univerzitetna knjižnica učbeniku dodelila CIP številko, kar je razvidno iz baze COBISS.

Vsa predavanja so tudi posneta in bodo na ogled na spletni strani. Nekaj utrinkov s srečanja si lahko ogledate v galeriji slik.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v statističnem poročilu.

Vsem predavateljem, poslušalcem, farmacevtskim družbam in osebju tehnične podpore Zdravniške zbornice se iskreno zahvaljujemo za odlično sodelovanje,  ki smo ga vsi opravili v luči Jobsove misli.

Ob tej priložnosti Vam najavljamo in Vas vabimo na naše tradicionalno strokovno srečanje Akutna možganska kap XV, ki bo predvidoma konec novembra 2022.

Veselilo nas je srečanje preživeti v vaši odlični družbi. V upanju na sodelovanje tudi v prihodnje vas lepo pozdravljamo in vam želimo veliko zdravja.

V imenu organizacijskega odbora,

dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik               

asist. dr. Matija Zupan, dr. med.                                                           

prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

 

Odziv in spodbuda akad. prof. Vide Demarin na Strokovno srečanje Migrena 2022:

»Dear estimated organizers - dear friends!

Thank you for sending me this exciting report of the symposium. I would like to express my sincere gratitude for being invited as a lecturer to this important scientific event.

Please accept my cordial CONGRATULATIONS for organizing such outstanding, international interdisciplinary scientific event. We are all aware of the importance of sharing knowledge and experiences on various topics related to brain disorders, migraine being one of the most important one.

I am  already looking forward to our future collaboration.

With warmest regards,

Vida Demarin«

 

 

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več