Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s srečanja MIGRENA 2024, Ljubljana, 12. april 2024

Objavljeno dne: 25.04.2024

Migrena je praviloma kronična bolezen, ki večino bolnikov spremlja vse življenje, stopnja onesposobljenosti pa se spreminja glede na pojavljanje migrenskih epizod in medepizodnega bremena. Poslabšanja migrene in s tem večje obremenitve za bolnike praviloma ni mogoče napovedati, saj je slednje odvisno od zunanjih dejavnikov in sprememb v telesu ali obojega. Zaradi trpljenja oseb z migreno in ogromnega bremena migrene za družbo so pričeli poglobljeno preučevati patofiziologijo migrene, na osnovi katere so se razvili in se razvijajo novi načini zdravljenja z novimi zdravili, ki so že sedaj spremenila paradigmo obvladovanja migrene, še posebej pa izpodbijajo dihotomne delitve med akutnim in preventivnim zdravljenjem.

V nadaljevanju smo vam pripravili kratko poročilo in statistiko srečanja MIGRENA 2024, ki je potekalo v 12. aprila 2024 kot hibridno strokovno srečanje v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije, Ljubljana, Dunajska cesta 162 in preko spletne povezave.

Srečanje se je pričelo s kratkim uvodnim nagovorom predsednika Sekcije za glavobol – ZN, SZD dr. Marjana Zaletela, ki je govoril o novih spoznanjih na področju nevroznanosti in odpiranju možnosti novega pogleda na nastanek migrenskega kroga, ki postavlja temelje biopsihosocialnega pristopa pri obravnavi migrene. Slednje ni pomembno le za zdravnike, ki se posvečajo kronični bolečini in migreni, ampak tudi za tiste bolnike, ki jih migrena onesposablja. Terapevti, ki razumejo psihosocialne okoliščine migrene, lahko bolnikom razumljivo pojasnijo migreno in dejavnike, ki vplivajo na njen pojav. To omogoča ozaveščanje psihosocialnih okoliščin pri osebah z migreno ter spreminjanje njihovih prepričanj in pričakovanj, kar vodi v spreminjanje terapevtske paradigme v smeri po meri prilagojene medicine.

Nato so nas z  glasbo popeljale v strokovno delo akademske glasbenice Špela Tavčar in Urška Kordež na violini, Maja Zupin na violi in  Katarina Jericijo na violončelu - kvartet VIOLadies.

Nagovorili so nas prof. dr. Marjeta Zorc,  mag dr. Andrej Bručan in doc. dr. Martin Rakuša ter nam zaželeli uspešno strokovno delo. (pozdravni govorci v sliki)

Srečanje je povezovala in ga otvorila prof. dr. Bojana Žvan, predsednica organizacijskega odbora in podpredsednica Sekcije za glavobol.

Pred otvoritvijo se je prof. Žvanova ob njegovi prezgodnji smrti spomnila našega dragega kolega primarija profesorja dr. Eriha Tetičkoviča, dr. med., svetnika in nevrologa, ki so mu po njegovih besedah: »Sojenice položile v zibko ljubezen in skrb za ljudi in živali«. Več je objavljeno na povezavi.

Vabljeni  in plenarni predavatelji, predavatelji plakatov in recenzentka so bili: Nuša Breznik, dr. med., Leon Čulk, dipl. fiziot., mag. Damnjan Damnjanović, prof. dr. Petra Došenović Bonča, dr. Ana Golež, dr. med., doc. dr. Katja Lakota, dr. med., Albina Ličina, dipl. m.s., Mihaela Strgar-Hladnik, dr. med., dr. Denis Perko, dr. med., Timotej Petrijan, dr. med., prim. asist. mag. Marija Šoštarič-Podlesnik, dr. med., Matjaž Popit, dr. med., prim. Gorazd Požlep, dr. med., doc. dr. Martin Rakuša, dr. med., Jan Travnšek, dr. med., Darja Visočnik, dr. med., Borna Vudrag, dr. med., prof. dr. Liana Zaletel Kragelj, dr. med., Majda Zaletel, dr. med.,  dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik, asist. dr. Matija Zupan, dr. med., prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO. (predavatelji v sliki)

Z namenom izobraževanja strokovne javnosti je ob tej priliki Društvo MŽB izdalo učbenik MIGRENA 2024 v nakladi 250 izvodov v obliki E-knjige in na USB kartici. V učbeniku so zajeta vsa predavanja s strokovnega srečanja. Z namenom, da v Sloveniji ostane strokovna in učna sled, je Narodno univerzitetna knjižnica učbeniku dodelila CIP številko, kar je razvidno iz baze COBISS.

Na srečanju je sodelovalo 6 farmacevtskih družb.

Srečanje je spremljalo 259 zdravnikov, specialistov in specializantov različnih specialnosti, kot so nevrologi, zdravniki družinske in splošne medicine, algologi, internisti, ekonomisti, dipl. med. s., fizioterapevti  in drugi ter farmacevti. V živo je bilo na srečanju prisotnih 66 udeležencev, 168 jih je srečanje spremljalo preko videopovezave.

Da bi lažje sami začutili utrinke s srečanja, si oglejte galerijo slik.

Ob tej priložnosti Vam najavljamo in Vas vabimo na naše tradicionalno strokovno srečanje Akutna možganska kap XVII, ki bo v začetku decembra 2024.

Vsem predavateljem, poslušalcem, farmacevtskim družbam in osebju tehnične podpore Zdravniške zbornice se iskreno zahvaljujemo za odlično sodelovanje,  ki smo ga vsi opravili v luči Jobsove misli.

Veselilo nas je srečanje preživeti v vaši odlični družbi. V upanju na sodelovanje tudi v prihodnje vas lepo pozdravljamo in vam želimo veliko zdravja.

V imenu organizacijskega odbora,

dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik               

asist. dr. Matija Zupan, dr. med.                                                           

prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

 

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več