Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s srečanja MIGRENA 2020, Ljubljana, 20. november 2020

Objavljeno dne: 20.11.2020

Migrena ostaja onesposabljajoča motnja za katero trpi kar 15% Slovencev, zato stroka niti civilna družba za preprečevanje in ozaveščanje še nista storili dovolj. Pojavljajo se nova spoznanja in izkušnje na področju preventivnega in akutnega zdravljenja migrene, kar je možno deliti samo z osebno komunikacijo oz. na srečanjih, ki omogočajo strokovne dialoge.

Zaradi novega koronavirusa so se številne stvari v svetu popolnoma obrnile na glavo. Spremenili smo se ljudje, spremenila se je celotna družba, spremenil se je svet. Zaradi zaostrovanja in sproščanja ukrepov glede na epidemiološko sliko, se je med ljudmi pojavil strah ali pa vsaj nelagodje. Novi koronavirus je prinesel drastične posledice, kot je zapiranje gospodarstva, vključno z izgubo služb in ločil celo družine. Ker je življenje z virusom neizogibno, se vprašajmo, kako živeti v tem času, kajti virus je postal stalnica.

Ker migrena pomembno vpliva na kakovost življenja bolnikov z migreno in njihovih družin, za družbo pa pomeni velikansko breme, smo se kljub nepredvidljivim časom člani upravnega odbora Sekcije za glavobol – Združenja nevrologov pri Slovenskem zdravniškem društvu in organizacijski odbor Migrena 2020 zedinili, da bomo srečanje Migrena 2020 izpeljali v virtualni obliki.

V nadaljevanju smo vam pripravili kratko poročilo in statistiko srečanja.

Poročilo srečanja MIGRENA 2020, Ljubljana, 20. november 2020:

Srečanje se je pričelo s kratkim uvodnim nagovorom prim. prof. dr. Bojane Žvan, ki je povedala, da se je organizacijski odbor odločil, da bo srečanje potekalo, zaradi slabšanja epidemioloških razmer glede okužb s koronavirusom, v virtualni obliki. Dr. Matija Zupan je nato predstavil učbenik Migrena 2020, recenzentka publikacije doc. dr. Neli Vinter pa je podala njeno strokovno oceno. Sledil je nagovor dr. Ale Adamie, ustanoviteljice laičnega Združenja Migrena, v katerem je predstavila poslanstvo združenja. Predsednik Sekcije za glavobol pri SZD, dr. Marjan Zaletel je ob otvoritvi na srečanje povabil vse prisotne k uspešnemu delu. Uspešno delo so srečanju zaželeli tudi dr. Zdenka Čebašek-Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva in dr. Janez Poklukar, direktor ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra.

Srečanje je preko videokonference v živo spremljalo 179 zdravnikov, specialistov in specializantov različnih specialnosti, kot so nevrologi, zdravniki družinske in splošne medicine, psihiatri, anesteziologi, internisti in drugi ter farmacevti. Na srečanju je sodelovalo 5 farmacevtskih družb.

Z namenom izobraževanja strokovne javnosti je ob tej priliki Društvo MŽB izdalo učbenik MIGRENA 2020 v nakladi 200 izvodov v obliki E-knjige na USB kartici. V učbeniku so zajeta vsa predavanja s strokovnega srečanja. Z namenom, da v Sloveniji ostane strokovna in učna sled, je Narodno univerzitetna knjižnica učbeniku dodelila CIP številko, kar je razvidno iz baze COBISS.

Predavanja so tudi posneta in še vedno na ogled preko spletne platforme MiTeam na povezavi.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v statističnem poročilu.

Vsem predavateljem, poslušalcem, farmacevtskim družbam in osebju spletne platforme MiTeam se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

Ob tej priložnosti Vam najavljamo in Vas vabimo na naše tradicionalno strokovno srečanje Akutna možganska kap XIV, ki bo predvidoma aprila 2021.

Veselilo nas je v času srečanja preživeti v vaši odlični družbi. V upanju na sodelovanje tudi v prihodnje vas lepo pozdravljamo in vam želimo veliko zdravja, sreče in miru ter novih ustvarjalnih  priložnosti v prihajajočem letu 2021.

V imenu organizacijskega odbora,

                  
dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik               

dr. Matija Zupan, dr. med.                                                           

prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več