Življenje z migreno

Domov : 

Kako si lahko pomagamo sami : 

Življenje z migreno

Življenje z migreno

KATERE DEJAVNIKE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA NAJ BOLNIK Z MIGRENO UPOŠTEVA?

V nadaljevanju je naštetih deset nasvetov za izboljšanje življenjskega sloga bolnikov z migreno.

1. Izboljšanje in preprečevanje nizke vsebnosti sladkorja v krvi

Eden izmed najpogostejših povzročiteljev migrene je nizka vsebnost sladkorja v krvi. Temu z drugo besedo pravimo hipoglikemija, ki je zdravstveno stanje, pri katerem se raven sladkorja v krvi spusti pod normalno mejo, kar za telo ni varno in ugodno. To pa ne pomeni, da bi morali pojesti kaj sladkega, saj bi povečana raven sladkorja povzročila proizvajanje še več inzulina, kar bi čez čas povzročilo ponovni padec sladkorja v krvi. Simptomi so lahko različni: od šibkosti, tresenja, razdražljivosti, slabosti in utrujenosti do bledice. Dobra novica pa je, da lahko s smiselnim prehranjevanjem in z uvedbo dobrih prehranjevalnih navad z mnogo vlakninami veliko prispevamo k zdravju. Lahko pojeste na primer sadje, kos polnozrnatega kruha z bananinim namazom, med, prepečenec itd. Vedno imejte zdrav prigrizek pri roki tako v službi kot doma.

2. Uživajte sveže pripravljeno hrano

Osredotočite se na jedilnik iz sveže zelenjave, sadja in polnozrnatih žitaric, z nižjo vsebnostjo proteinov, malo maščobe in veliko vode. Izogibajte se predelanih mesnih izdelkov, kot so salame in druge klobase in izboljševalcev okusa, kot je mononatrijev glutamat (MNG). MNG je v mnogih že pripravljenih jedeh, ustekleničenih omakah, čipsu in pogosto v hrani, ki jo pripravljajo v kitajskih restavracijah. Uživajte sveže pripravljeno hrano in se izogibajte zaužitju hrane z MNG. Jejte raznovrstna živila, da bo vaše telo dobro preskrbljeno in ne bo zbolelo.

3. Izogibajte se pretiravanju s kofeinom, z alkoholom in deserti

Večina ljudi meni, da brez pitja kofeina, močnega rdečega vina in čokoladnega deserta, ki se mu ni mogoče upreti, ni dobrega kosila. Vendar pa se ne zavedajo, da s čezmernim uživanjem tovrstne hrane ležejo v posteljo utrujeni, ko se zbudijo, pa se počutijo slabo, imajo težko glavo, motne oči, trd vrat in čutijo slabost v želodcu. Vedeti morate, da so kofein, močno rdeče vino, staran sir in čokolada značilni povzročitelji migrene. Poskusite uvesti osebni načrt omejitve škodljive prehrane. Vodite dnevnik in si zapisujte podatke o zaužiti hrani, ki bi lahko bila vzrok za pojav migrene. Povzročitelj, kot je sir, lahko sproži migreno že 20 minut po zaužitju. Če menite, da je mogoč povzročitelj migrene estrogen, se posvetujte z zdravnikom o oralnih kontracepcijskih sredstvih in ga povprašajte po alternativni hormonski terapiji.

4. Privoščite si majhne in dobro uravnotežene obroke

Stremite k rednim, majhnim in dobro uravnoteženim obrokom. Poskušajte se izogniti premoru med malicami ali obroki, večjim od treh ali štirih ur. Redni obroki prispevajo k ohranjanju stalne ravni sladkorja v krvi, prav tako pa tudi ščitijo želodec pred preveč kisline in omogočajo stalen pretok hrane skozi črevo.

5. Znebite se odvečne telesne teže

Poskušajte vzdrževati telesno težo v idealnem območju glede na telesno višino. Če je vaša telesna teža čezmerna, začnite uživati zdravo hrano in v vsakdanjo rutino vključite telovadbo. Potrudite se usklajeno vzpostaviti zdrav način prehranjevanja. Vedite, da lahko čezmerna telesna teža slabo vpliva na krvni tlak, kar še poveča možnost za migrenske glavobole (za pregled ciljne telesne teže kliknite tu).Vsaj 30 minut aerobne vadbe trikrat na teden prav tako vpliva na pogostost in intenzivnost migrene. Redno telovadite, tudi kadar se pojavijo spremembe v vsakdanji rutini (kot so potovanja, obiski ali povečana obremenitev v službi).

6. Držite se rednega urnika spanja

Nereden urnik spanja lahko pogosto sproži migreno. Precej nenavadno je, da predolgo spanje ob koncih tedna lahko sproži migrene, prav tako pogosto kot premalo spanja zaradi stresa. Vsako noč si poskusite zagotoviti enako količino spanca.

7. Vzemite si čas za sprostitev

Zelo pomembno je, da zmanjšate raven izpostavljenosti tako fizičnemu kot psihičnemu stresu in si vzamete nekaj časa za sprostitev, čeprav le petnajst minut na dan. Povabite se na resen zmenek sami s seboj in se sprostite! Tudi če migrene ne morete pripisati stresu, bi morali stresno-sprostitvene vidike življenja vzeti resno. Večkrat dnevno se osredinite na globoko dihanje, da telo nahranite s pomembnim hranilom - kisikom.

8. Ste občutljivi za laktozo?

Laktoza je med manj pogostimi povzročitelji migrene, vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči hude glavobole. Težava se najverjetneje pojavi, ko v prebavnem traktu primanjkuje encima laktaze, ki razgrajuje laktozo, ki je v mlečnih izdelkih, kot so smetana, jogurt, sir, sladoled in mleko. Ne jejte preveč hrane, ki vsebuje veliko laktoze. Vsakdo, ki je še posebej občutljiv za laktozo, bi se moral tovrstni hrani popolnoma izogibati.

9. Izogibajte se umetnim sladilom

Umetna sladila, ki jih nekateri proizvajalci uporabljajo v nizkokaloričnih sokovih, tonikih in drugih brezalkoholnih pijačah, lahko povzročijo migreno pri ženskah, ki so posebej občutljive zanje, torej se čim bolj izogibajte njihovemu uživanju.

10. Ukrepajte hitro

Takoj ko začutite močan glavobol, ukrepajte hitro in se posvetujte z zdravnikom. Ostanite pri načinu zdravljenja, za katerega ste se dogovorili z njim. Zgodnje ukrepanje lahko prispeva k preprečevanju, da bi migrena močno napredovala in vas onesposobila. Nekatere ženske si dajejo za vrat obkladke iz mrzlih krp ali pa iz ledu, medtem ko drugim bolj ustreza toplota, saj se bolečina pojavi s pritiskanjem krvi v glavo. Zdravil ne smete jemati brez posveta z zdravnikom, ker nekatera povzročajo resne stranske učinke in se ne smejo uživati med nosečnostjo, pri ishemičnih srčnih boleznih in okvarah perifernega ožilja.

 

 

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več