Sinusni glavobol

Domov : 

Kaj je glavobol : 

Sekundarni glavoboli : 

Sinusni glavobol

Sinusni glavobol

UVOD

Sinusni glavoboli so redka vrsta, ki jih povzroča vnetje obnosnih votlin. Občutimo jih kot topo, razbijajočo bolečino v zgornjem delu obraza.

Veliko ljudi misli, da trpi za sinusnim glavobolom, čeprav imajo v resnici migreno ali glavobol tenzijskega tipa.

Pomembno je, da obiščete svojega osebnega zdravnika, ki vam bo postavil pravilno diagnozo, oziroma ugotovil, ali imate hud glavobol, ki ga ni mogoče odpraviti z običajnimi zdravili.

Na tej strani bomo pojasnili:

  • -kaj so sinusi in kako lahko povzročijo sinuzitis in sinusni glavobol,
  • -kako zdravimo sinusni glavobol.

Sinusi

Sinusi so majhni zračni prostori (votlinice) v lobanji. Nahajajo se za nosom, očmi in lici. Razširjajo se v nos, kar omogoča, da iz njih odteka sluz in lahko zrak normalno kroži.

Med okužbo in oteklino tkiv v nosu in zgornjih dihalnih poteh, na primer zaradi prehlada, se ozek prehod med sinusi in nosom lahko zamaši. Takrat sluz iz njih ne more odtekati, zaradi česar se poveča tlak v sinusih. Nekaj časa lahko občutite zaprtost in oteklost dihalnih poti, vendar se stanje običajno izboljša, ko prehlad mine.

Sinuzitis

Bakterije se rade razmnožujejo v zastali sluzi, zato se včasih lahko razvije vnetje v sinusih, ki se po njih imenuje sinuzitis. Pri nekaterih ljudeh se tlak tako zelo poveča, da povzroči bolečino – sinusni glavobol.

ZNAKI IN SIMPTOMI SINUSNEGA GLAVOBOLA

Pri sinusnem glavobolu občutimo stalno, razbijajočo bolečino na območju obraza (pogosto pod očmi ali v zgornji čeljusti). Običajno je najmočnejša zjutraj in se zmanjša proti popoldnevu.

Bolečina se poslabša med premikanjem glave, naporom, sklanjanjem ali skrajnimi temperaturnimi nihanji (na primer, če iz ogrevanega prostora odidete na hladno).

Obraz postane občutljiv na dotik. Počutje lahko slabšajo tudi splošni simptomi sinuzitisa, kot sta nahoden nos in oteklo grlo.

Simptomi sinusnega glavobola so zelo podobni kot pri migreni in tenzijskem glavobolu, zato je ta obolenja včasih težko razlikovati.

Na primer: Tudi pri migreni se počutje lahko poslabša med nenadnimi premiki. Prav tako imate lahko zamašen nos. Razlikuje se po tem, da se počutje pri migreni poslabša zaradi hrupa in močne svetlobe. Občutite lahko tudi slabost, ki pa sinusnega glavobola ne spremlja.

ZDRAVLJENJE SINUSNEGA GLAVOBOLA

Če menite, da imate sinusni glavobol, obiščite svojega osebnega zdravnika. Ko bo potrdil, da gre resnično zanj in ne za glavobol tenzijskega tipa ali migreno, vam bo predpisal zdravila za zdravljenje sinusne okužbe.

Kadar gre za bakterijsko okužbo sinusov, vam bo predpisal antibiotik, ki ga boste jemali najmanj 10 dni.

Predpiše vam lahko tudi zdravila za lajšanje zamašenih in otečenih dihalnih poti ter nahodnega nosu:

  • tablete ali pršilo za redčenje sluzi,
  • antihistaminike,
  • nosno pršilo, ki vsebuje kortikosteroid.

Kako si lahko sami lajšate simptome sinusnega glavobola?

Nos izpirajte s fiziološko raztopino (dobite jo v lekarni). Izpiranje nosu zmanjša oteklino v sinusih, ker odplakne sluz, bakterije in alergene delce.

Vdihavajte vlažen zrak z inhalatorjem.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več