Primarni glavoboli

Domov : 

Kaj je glavobol : 

Primarni glavoboli

Primarni glavoboli

PRIMARNI GLAVOBOLI

Primarni glavoboli so tisti, ki jih ne povzroči druga zdravstvena težava. Glavne vrste primarnih glavobolov so opisane v nadaljevanju.

Glavobol tenzijskega tipa

Glavoboli tenzijskega tipa so najpogostejši. To so običajni, vsakdanji glavoboli. Občutimo jih kot topo bolečino s stalnim pritiskom nekje v glavi, spredaj, zgoraj ali stransko. Podobno, kot da imamo glavo tesno ovito z gumijastim trakom.

Eden od povzročiteljev glavobolov tenzijskega tipa je stres, vendar ni edini. Med povzročitelji so tudi pitje prevelikih količin alkohola, pomanjkanje spanca, depresija, izpuščanje obrokov in dehidracija.

Migrena

Migrene so manj pogoste. Če se glavobol ponavlja in osebo ovira pri delu ali onemogoča izvajanje vsakodnevnih opravil, gre morda za migreno.

Ljudje migreno opisujejo kot udarjajočo ali razbijajočo bolečino na eni ali obeh straneh glave.

Večina ljudi sama uspešno zdravi migrene z zdravili, ki so na voljo brez recepta. Za odpravo njihovih hudih oblik pa so potrebna močnejša zdravila, ki so ciljno namenjena zdravljenju migrene in so dostopna zgolj na recept.

Glavobol v skupkih

Glavoboli v skupkih so tretja vrsta primarnih glavobolov. Ti redki, a uničujoči glavoboli povzročajo intenzivno bolečino okoli enega očesa. Pojavljajo se v skupkih in trajajo po mesec ali dva naenkrat ob istem letnem času.

Farmacevtski pripravki ne lajšajo simptomov teh glavobolov, vendar lahko zdravnik predpiše namensko zdravljenje za ublažitev bolečine.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.glavobol.com niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več

Odgovori na pogosta vprašanja

Preberite odgovore na nekatera vprašanja, ki smo jih prejeli.

Preberi več